Westgate Oxford Next Plc Retail Store

Client
Next PLC
Location
Westgate Shopping Centre, Oxford
Contractor
Laing O’Rourke
Final Contract Value
£440,000,000
Completion Date
October 2017

Project Brief

 Located in the heart of Oxford City Centre, the Westgate Oxford project is a £440m development which will completely replace an already existing shopping centre into an 800,00 sq.ft retail and leisure destination.

Working in association with Oxford City Council the £440m required for the development has been jointly funded by a venture between the Land Securities and the Crown Estate, who have formed the Westgate Oxford Alliance.

The new Westgate shopping centre will feature 25 restaurants and cafes, a boutique cinema, roof top terrace dining and over 100 new retail stores, one of which is a brand new  Next Plc retail store.

The essential solution

To complete the refurbishments of the newly built Next store, Essential Projects was contracted to design and installed a bespoke feature glass staircase, supply two steel lift shafts, provide a mezzanine floor solution as well as make structural alterations to the stores frontages.

To provide access to the 1st floor shopping area and Costa Coffee lounge a single flight glass staircase was manufactured in house and designed to incorporate both clear glass and mirrored glass risers. In keeping with other Next retail stores around the UK, granite treads were installed to complement the seamless glass balustrade and was finished with handrails made from walnut, affixed to the core top rail using stainless steel brackets.

The mezzanine floor was installed after it was decided that the seating area for Costa Coffee would be much better positioned at the forefront of the store to a provide a much better view of the store and thus giving shop goers with a much a better overall shopping experience.

 To comply with DDA compliance, Essential Projects also installed two lift shafts which was required to provide alternate access to the stores upper levels.

In addition to this vertical channel section alterations were made to the stores frontage to ensure the signature glazing synonymous will all Next stores around the UK would be supported by the steel brackets we installed.

Testimonial

 It is a privilege to work on a scheme of this magnitude. Having worked on a number of Next store refurbishments around the UK we fully understand their ethos on wanting to ensure their stores convey transparency and allow for the maximum amount of light to pass through the store. It is our understanding of our clients’ needs which enables Essential Projects to provide truly bespoke solutions which caters to their exact requirements.

 

 

Eliot Saxton, Managing Director, Essential Projects

Content and Imagery © Copyright Essential Projects 2021        Read Cookie Policy  Terms of use

Website design and development by SO...